Golden retriever kiskutyák
english

Golden retriever, mint vadászkutya

A retrieverek vadászkutyák, ezen belül az apportkutyák csoportját képezik.
Erre utal a retriever szó jelentése, mely visszahozót, apportozót jelent.Ide soroljuk az alábbi fajtákat: golden retriever, labrador retriever, flat coated retriever, curly coated retriever, Chesapeake Bay retriever és a Nova Scotia duck tolling retriever.

Hazánkban leginkább a golden és a labrador retriever terjedt el, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a vadászok körében is.
A retrievereket a lövés utáni munkára tenyésztették ki, de nagyon jól beváltak a nádas ill. bozótos munkára és a puska alatti keresésre is.

Feladatuk a lőtt vad elhozása szárazföldről és vízről egyaránt, a sebzett vad felkutatása és terítékre hozása.
A retrievert kimondott vízszeretete, apporthajlama, kiváló idegrendszere, bátor és egyben vagány magatartása, nyugodt természete, könnyű irányíthatósága, rendkívüli intelligenciája, kitűnő orra, puha szája, kimagasló jelölőképessége, engedelmessége, az agresszivitás hiánya, a zord időjárással szembeni ellenálló képessége, kitartása, munkahajlama teszi az ember, így a vadász számára is ideális társsá.

A sok kiváló vadászkutyafajta mellett kiemelnénk a retrieverek vízi munkáját, melyben nem találnak legyőzőre.

A retrieverek igazi eleme a víz, hiszen főként vízi munkára tenyésztették őket. Speciális szőrzetük lehetővé teszi, hogy a téli vadkacsa vadászatokon is dolgozhassanak.

Golden retrieverGolden retrieverGolden retrieverGolden retrieverGolden retriever

 

Golden retrieverGolden retrieverGolden retrieverGolden retriever