Golden retriever kiskutyák
english

A golden retriever, mint vadászkutya

A retrieverek vadászkutyák, ezen belül az apportkutyák csoportját képezik.
Erre utal a retriever szó jelentése, mely visszahozót, apportozót jelent.Ide soroljuk az alábbi fajtákat: golden retriever, labrador retriever, flat coated retriever, curly coated retriever, Chesapeake Bay retriever és a Nova Scotia duck tolling retriever.

Hazánkban leginkább a golden és a labrador retriever terjedt el, egyre nagyobb népszerûségnek örvendenek a vadászok körében is.
A retrievereket a lövés utáni munkára tenyésztették ki, de nagyon jól beváltak a nádas ill. bozótos munkára és a puska alatti keresésre is.

Feladatuk a lõtt vad elhozása szárazföldrõl és vízrõl egyaránt, a sebzett vad felkutatása és terítékre hozása.
A retrievert kimondott vízszeretete, apporthajlama, kiváló idegrendszere, bátor és egyben vagány magatartása, nyugodt természete, könnyû irányíthatósága, rendkívüli intelligenciája, kitûnõ orra, puha szája, kimagasló jelölõképessége, engedelmessége, az agresszivitás hiánya, a zord idõjárással szembeni ellenálló képessége, kitartása, munkahajlama teszi az ember, így a vadász számára is ideális társsá.

A sok kiváló vadászkutyafajta mellett kiemelnénk a retrieverek vízi munkáját, melyben nem találnak legyõzõre.

A retrieverek igazi eleme a víz, hiszen fõként vízi munkára tenyésztették õket. Speciális szõrzetük lehetõvé teszi, hogy a téli vadkacsa vadászatokon is dolgozhassanak.

Golden retrieverGolden retrieverGolden retrieverGolden retrieverGolden retriever

 

Golden retrieverGolden retrieverGolden retrieverGolden retriever